+359 889 099 520
+359 82 828 486
mirela5ruse@abv.bg
Търсене на имот
Кои продукти са най-силно зависими от петрола?

Цената на петрола е от ключова важност за цената на горивата, а от там косвено се пренася и върху цялата икономика

Цената на петролаВисоката цена на петрола води до повишение и на цените на всички останали продукти, обект на транспорт, или на обработка с тежкотоварни машини ползващи значителен обем горива.

Има определени групи продукти обаче, които директно зависят от цената на нефта.

Така например един барел суров петрол се използва в следното съотношение в САЩ - за бензин 42%, за дизел 20%, самолетно гориво 9%, отоплително гориво 4.5%, индустриални горива 4.5%, други продукти 16%.

И макар тези пропорции да са различни за България, те ни дават определена представа къде може да се очаква най-голямо повишение следствие на зависимостта от цената на петрола.

Ето и някои категории продукти, които директно са обвързани с цената на петрола, според изданието Investopedia.

1. Медицината

Много медицински продукти се изготвят директно с използването на петрол. Като се почне от хирургичните ръкавици и спринцовките и се премине към специфична медицинска техника.

Много медицински продукти, които се откриват във всеки дом, също попадат в тази група.

Тук се включват - протези, аспирин, капки за нос, спирт, дезодоранти, сиропи за кашлица, превързочни материали, лосиони, витамини, одеколони, мрежи против насекоми, овлажнители, сапуни и мн. др.

2. Пластмасовите изделия и торбички

Тези изделия също са директно производно от петролни продукти. Те са навсякъде около нас, като се почне от потребителски изделия като кофи, легени и др и се стигне до опаковките в магазините.

Когато опаковането поскъпне, то това неимоверно се отразява и на цените на продаваните в такива опаковки продукти.

Широкото им използвани се предопределя от свойствата им да не се свързват химично с друг род субстанции, като по този начин запазват целостта и качествата на продукта.

3. В къщата...

Много дрехи се произвеждат от изкуствени материи, които също се произвеждат с участието на петролни продукти.

В условията на повишаваща се цена на памука обаче, този род продукти също ще поскъпнат, не само заради търсенето си, но и заради нарастващата цена на „черното злато".

Освен това в почти всяка къща има много други подобни продукти, като подови настилки, дограми, балатоми, матраци и т.н., произведени директно от петролни продукти.

4. В автомобила

Скъпият петрол оказва своето въздействие пряко не само посредством цената на горивата, но и при много необходими за колата съставки, като спирачни течности, масла, грез, окабеляването и мн. мн. др.

5. В градината

Скъпият петрол ще удари и любителите на градини. Почти всички торове са производни на петрола продукти, което безспорно ще доведе до поскъпването на тази ценна за градината суровина.

6. Градският транспорт

Хората често решават да заменят скъпия автомобилен транспорт с градски такъв. Високата цена на петрола обаче, може да доведе до постепенно повишение и на цените на алтернативния градски транспорт.

7. Туризъм

По-високите цени на горивата означават по-високи цени на самолетното гориво, а от там и по-високи на самолетните билети. Последните пък са един от най-сериозните разходи в почивките в чужбина.

8. Бизнесът

Високите цени на горивата засягат бизнеса в много аспекти. Като се почне от по-високите разходи за поддържане на автомобилния парк и отопляване на офисите и се стигне до по-високите разходи за пакетиране, които бизнесът неимоверно в даден момент ще прехвърли на крайните потребители.

Източник: www.profit.bg


Domaza - Недвижими имоти

По-стари новини
28/03/2011 09:31:01Цените на луксозните имоти в Лондон с най-бърз ръст за година
Небританските купувачи представляват около 70% от покупките на имоти с цена над 5 млн. паунда, а сред тях доминират тези от Русия Цените на луксозните жилища в Лондон се повишиха с най-бързите си темпове за последната година през първото тримесечие, тъй като международните купувачи се конкурираха за имоти трофеи...
25/03/2011 10:30:05Над $300 млрд. са досега щетите в Япония
В тази сума не се включват последиците от аварията в АЕЦ "Фукушима-1" Преките щети от земетресението и вълните цунами от 11 март в Япония се оценяват между 16 и 25 трилиона йени (между 200 и 312 милиарда долара), съобщи агенция Киодо, като се позова на правителството. Уточнява се, че досегашните ...
25/03/2011 10:22:59Еврото се насочва към седмична загуба
Еврото се насочи към седмична загуба спрямо долара, след като от рейтинговата агенция Standard & Poor's понижиха кредитния рейтинг на Португалия с две степени, а европейските лидери предстои да се срещнат за втория си ден от двудневния дебат относно дълговата криза. Единната валута поевтиня спрямо 12 от ...
25/03/2011 10:21:05България последна в ЕС по обновяване на сградния фонд
Обществен дебат за проблемите с общите части на жилищните блокове инициира депутатът Николай Пехливанов Страната ни е най-изостаналата в Европейския съюз по обновяване на сградния фонд, съобщи депутатът от ПП Атака Николай Пехливанов. В България има 12 хил. панелни блока на възраст над 35 години и голям...
25/03/2011 10:17:3310 причини защо някои пазари на имоти няма да се възстановят с години
Какви са основните фактори, влияещи негативно на пазара на жилища в САЩ и в някои други страни? Каква бъркотия! Доста е трудно човек да остане концентриран с толкова много събития по света, пише бизнес изданието Seeking Alpha. Множество водещи икономисти, банкери, инвеститори, автори и коментатори се стремят...